torsdag 2 juni 2011

Jamaica, 'man!!

Ja, man får ha lite fantasi för att uttala rubriken - ni måste tänka er den med lite jamaica-accent.
26 maj var det dags för min tur och den här gången tänkte jag vara lite snabbare med bloggen, men den har ju varit helt hopplös att logga in på och nu vet jag inte ens hur jag lyckades komma in så det är bäst att jag passar på att skriva medans jag har lite minne kvar....
Borde kanske bjudit på en champagne-fördrink eftersom vissa deltagare på tjejmiddagen har dragningar åt det flärdfulla hållet...
Annars diskuterades vissa utlandsresor till Grekland - där förseningar inte alltid är alldeles jobbiga att uppleva. Vi efterlyste några efterföljare till "traktormannen" m fl. Kanske finns det någon "champagne-mannen" därute som bara väntar?!
Eftersom det är studenttider snart hade gamla fotoalbum letats fram. Yngre versioner av oss själva kunde beskådas och vi kunde konstatera att vi var oss precis lika, alla andra såg dock mycket yngre ut....

Maten som tillagades såg ut så här i stekpannan:






Det var äntligen dags att bjuda på
"Rice and peas" and "Chicken Jerky"
Chicken Jerky påbörjades kvällen innan med att lägga kycklingen i marinaden.
Valfri mängd kycklingfileér (jag tog nog sex st. totalt men det beror ju på storleken också)
Marinad:
Hackad lök (en större eller två små)
6 msk brunt socker
8 msk sojasås
2 msk sesamolja (både sojasåsen och sesamoljan var Blue Dragons)
rivna vitlöksklyftor (själv använder jag bara singelvitlök, eller vad de heter som inte har klyftor)
en hackad Habanero (eller chili om det nu ska vara så svårt att få tag på Habanero i H-sand!)
He allt i en påse och låt det goa till sig över natten! Stek kycklingen som vanligt när det är dags att tillaga.
Riset gjorde man så här med:
Stek hackad lök och vitlök i samma kastrull som riset ska tillagas i. Blanda in riset (jasmin eller valfritt) i den stekta löken. Ersätt vatten med en burk kokosmjölk och tillsätt det vatten som ska vara enligt riset. (en 400 gr burk kokosmjölk är ca 4 dl vätska). Låt en hel Habanero koka med i riset. Ta ut den innan servering. På slutet så ska en burk kidneybönor blandas med så att de blir varma.
Om man vill kan man servera lite creme fraiche till. Den kommer dock mycket mer till användning om rätten är mer senapsgas stark än min version som var ganska beige vad gäller styrkan....
Då kan hela rätten se så här smaskig ut:








Ja, just det. En Red Stripe till är aldrig fel! Mmmmmm.......
Efterrättens recept kom från den nyligen genomförda matstafetten.
Vit kladdchokladtårta
250 gr vit choklad
200 gr smör
3 ägg
2,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
(Glasyr;
150 gr vit choklad och 0,5 dl vispgrädde som smälts ihop. Den hoppade jag över för kakan blir tillräckligt mastig och söt ändå)
Sätt ugnen på 175 gr. Hacka chokladen och smält i smöret på spisen. Rör tills allt smält ihop.
Vispa ägg och socker poröst. Rör i choklad och mjöl. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-35 min. (Jag gräddade bara 30 för den fick så mycket färg)
Låt kakan kallna och ställ i kylen. Servera med jordgubbar eller andra lämpliga bär. Grädde är bra till också eftersom kakan är ganska mäktig.
Och här skulle det komma in en bild på den men det fungerar inte just nu (är jag förvånad över det?! Nä!)
För övrigt kan jag tillägga att kakan var mycket godare när den serverades rumsvarm och lite kladdig! Den kan alltså vara mycket godare är den var på tjejmiddagen.
Varmrätten var också mycket god som rester till lunch dagen efter.

EDIT: Nu lyckas jag lägga in en bild på efterrätten också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar