Då var det dags för tjejmiddag i Kramfors igen. Denna gång tänkte jag noga efter innan jag planerade menyn så att inga misstag skulle upprepas (jag har ju lyckats med att servera fisk, vilket inte uppskattas av alla, och missat en och annan allergi) och tänkte mig att fläskfilé måste vara ett säkert kort. Så jag beslutade mig för att slå till på en rätt som kallas...
GREKISK DELIKATESSPANNA
1 fläskfilé
potatis, i klyftor
1 röd paprika, strimlad
1 gul paprika, strimlad
1 gul lök, strimlad
3 tomater, skivade
rikligt med fetaost, smulad
olja eller smör
salt
Marinad till fläskfilén:
3-4 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 tsk sambal
2 msk soya
Kall sås:
4 dl turkisk youghurt
4 msk majonäs (fast jag tog betydligt mindre)
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk italiensk salladskrydda
lite pressad lime
1. Strimla köttet. Blanda ihop marinaden och låt köttet marinera i kylen, gärna över natten.
2. Smörj en långpanna och lägg i potatisklyftorna. Salta och ställ i ugnen, 220 grader i 10-15 minuter.
3. Över potatisen strör du ut köttet, marinaden, paprikor och lök. Överst lägger du skivade tomater och fetaost. Sätt i ugnen igen, ca 35-40 minuter.
4. Blanda ihop den kalla såsen och servera tillsammans med en sallad.
Naturligtvis hade denna rätt serverats tidigare på en tjejmiddag. Jag kom ändå undan lindrigt eftersom alla tyckte att denna rätt var värd att upprepas. Till mitt försvar kan jag upplysa om att denna blogg inte existerade vid förra tillfället och ingen kan ju rimligtvis begära att jag ska komma ihåg alla fantastiska kulinariska upplevelser mina kära vänner har bjudit mig på under åren (fjäsk, fjäsk).
Då gästerna var extremt hungriga vid ankomsten var det tur att jag förberett en liten förrätt, sallad och vitlöksbröd. Recept känns aningen överflödigt, men en bild är ju aldrig fel.
Till efterrätt hade jag bestämt mig för något innehållande choklad. Choklad är aldrig fel! Det fick bli en helt vanlig chokladmousse. Jag kände för att testa ett nytt recept och gogglade fram följande:
CHOKLADMOUSSE
100g mörk choklad
3 dl vispgrädde
3 ägg
Smält, vispa äggvitan (hälften), gulorna och grädden separat och blanda sen ihop. Garnera med grädde.
Resultatet var katastrofalt! Testa INTE detta recept! Torrt med en stark smak av kakao. Tack och lov smakade jag innan jag ställde in det hela i kylen och hann pimpa det med lite socker och kaffe. Resultatet blev då acceptabelt, men jag kan lugnt säga att denna efterrätt inte var en av mina bästa kreationer. Dock åt mina väluppfostrade gäster (läs glupska) glatt upp.
Ja, vad pratade vi då om? Förvånandsvärt lite om musik. Annars pratade vi nog om det vanliga, jobb, relationer, vissa personers hippa och coola uteliv och annat smått och gott. Ja, just det. Jag berättade ju också att jag är gravid! :)
Vid tangentbordet, Miss B.
NÄÄÄÄEEEEE!!!!! VAD SÄGER DU???!!! Gravid??? GRATTIS!!!!! Det var då dagens gladaste nyhet, jippi jipppi jippi!!! :) NÄR DÅ?? Berätta allt :)
SvaraRadera