onsdag 27 mars 2013

Påskmiddag i Kramfors

Då det nalkas påsk tänkte jag först att maten skulle inspireras av detta, men som ni vet är Lottis ”allergisk” mot ägg, Helen känslig mot fisk och trots att hon är blond så tror inte att jag kan lura i henne att sill inte är en fisk, och Catarina äter XYHP eller vad det nu hette och äter därför inte vanlig mat. Då tänkte jag att dukningen kunde gå i påskens tecken, men utan gula dukar och påskpynt så sprack det. Det fick bli vanlig dukning, men med påskägg, och middag med fläskfilé och choklad. Det kan ju inte bli annat än succé!

Jag dukade så klart med min tjejmiddagsljusstake. Den åker bara fram vid speciella tillfällen.
Kvällens samtal kretsade kring miljö och ekologiskt odlad mat. Helen gillar lokalproducerade varor. Hon tar ett stort ansvar som konsument och köper bara svenskt kött (fast egentligen gör hon det av rädsla för sjukdomar). Britta är också en medveten konsument och handlar en del ekologiskt och försöker gynna svenska bönder (fast hon skiter i miljön då hon duschar i timmar, kör bil i stället för att ta bussen och hittar fläskfilé för 49 kr/kilot). Lottis källsorterar och funderar på att bli vegetarian då hon tycker synd om djuren (jag ljuger så klart, men jag kan ju inte skriva att hon bara tänker på priset när hon handlar). Catarina är den sanna miljövännen i sällskapet. Hon släcker ner under Earth Hour och uppfostrar sina barn till medvetna konsumenter. Hon låter bilen stå stora delar av året och åker kommunalt (eller var det barnen som lärde henne om Earth Hour och bilen stod på verkstaden…). Jag vi pratade i alla fall om miljön.
Till varmrätt serverades:

Fläskfilé á la Ankar


Ingredienser:

Fläskfilé
Gul lök
Vitlök
Bacon
Smör 
Grädde
Vitt vin
Kalvfond
Créme Bonjour vitlök eller gräslök
Fransk senap
Soltorkad tomat
Vetemjöl
Västerbottenost
Salt
Peppar

Gör så här:

Skär köttet i skivor. Skala och hacka löken och vitlöken och bryn detta tillsammans med köttet i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Skär baconet i mindre bitar och stek även detta.

Vispa ihop grädde, vin, fond, créme bonjour och senap i en gryta. Klipp tomaterna i strimlor och låt även dessa gå i grytan. Koka upp, lägg över köttet, löken och baconet och låt koka i ca 10 minuter. Red eventuellt av med vetemjöl. Ta grytan av värmen och rör i osten.

Till grytan serverade jag färsk pasta, vitlöksbaguette och en sallad på körsbärstomat, avokado, purjolök, sallad, feta, citron, olivolja och grekisk salladskrydda.



Vi pratade resor. Lottis ville campa och planerar att ta med Sara på campingtur till Bye Rast. Helen och Britta tar hellre in på hotell med spa. Helen hade bokat två resor, en i vår och en nästa vinter. Lottis hade varit i Stockholm och Britta och Catarina planerade att ta kvastarna till Birsta i stället för Blåkulla i år.

Kvällens musiktips blev Bon Jovis nya och Miriam Bryant. Tekniktips av och med Helen utgick denna tjejmiddag då Lottis lämnat telefonen hemma.

Till efterrätt bjöds det på:
Chokladfondue
Ingredienser:

100gr toblerone
200gr mörk choklad
2-3 dl grädde (ekologisk)
Frukt av alla de slag
Gör så här:

Koka upp grädde. Bryt chokladen i bitar. Häll grädden över chokladen och rör om tills den smält. Servera med frukt!
Det blev en mycket trevlig kväll! Alla var mätta och belåtna. Själv var jag kanske lite för mätt. Nästa gång det är tjejmiddag i Kramfors ska jag ha bantartema. Då ska jag försöka bjuda på efterrätt utan choklad. Det ni, det blir en utmaning det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar