måndag 4 mars 2013

Tjejmiddag igen....

Ja, jag kommer inte ens ihåg vilket datum det var men vi var alla fyra denna gång i alla fall! Och vad i hela fridens dagar pratade vi om? Jag gjorde inga noteringar om det så då finns det inte kvar i minnet… Ett kort är lite avslöjande:

T o m L har skaffat smartphone!!!

Men det var mest för att vi skulle lyssna på musik. B skulle få ihop en partylista och vi hjälpte villigt till. Vi hade ju lite erfarenhet från Sundsvallsresan om man säger som så. Senare under kvällen tittade vi dessutom på kort därifrån (via AppleTv från både min och C ifån :-) Frisörer, irländare och säljare kunde vi berätta om för B i alla fall.

Väldigt roligt hade vi åt de korten i alla fall!

Nåja, maten är väl kanske viktigast att skriva om. Hade gjort en LCHF-inspirerad middag eftersom det är ganska lätta att laga goda middagar på den dieten!  Höll mig hyfsat till receptet dessutom.

Fläskfilétournedos med grönpepparsås och rostade grönsaker

4-6 portioner, ugn 225 grader
(från Doktor Dahlqvist och Airams LCHF-kokbok)

Ca 1 kg fläskfilé
Smör
1,5 tsk inlagd grönpeppar
1 tsk torkad grönpeppar
1 msk finhackad lök
1/2 buljongtärning
3 dl grädde
1 dl creme fraiche
Salt, vitpeppar och ev soja
500 gr grönsaker t ex squash, paprika, lök, broccoli, morötter

Låt köttet ligga i rumstemperatur 15-30 min innan tillagning. Använd gärna både inlagd och torkad grönpeppar för att få det allra bästa resultatet på såsen.

Putsa fläskifilén fri från senor och hinnor. Skär filén i portionsbitar och försök forma kuber. Salta och peppra (det senare sparsamt). Stek kuberna försiktigt på alla sidor. Låt eftersteka i ugnen i ca 10 minuter.

Krossa den inlagda grönpepparen i mortel eller mosa med gaffel mot skärbräda. Fräs lök och båda sorters grönpeppar i smörpannan efter filén. Slå på grädde och buljongtärning och låt puttra. Tillsätt creme fraiche och färga ev. med lite soja. Salta och smaka av.

Skär grönsaker i munsbitar och ringla helt lätt i lite olja över. Rosta hastigt i het ugn i 8-10 minuter. Strö flingsalt över (de hårdare sakerna hade jag förkokat som morötter och potatis).



Efterrätt gjorde jag två olika. En slags chokladgino till C med mörk choklad och bär; hallon, blåbär och björnbär. Grädde till det.

Till oss andra med sämre karaktär så gjorde jag

Päronsmulpaj med nöthack

3-4 päron (beroende på storlek så klart)
1/2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1/2 dl grovhackade hasselnötter
1 dl flytande smör och rapsolja (jag smälte lite smör)
(Jag gjorde dubbelt så mycket "nöthack" än recpetet ovan)

Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur och skär päronen i tunna klyftor.
Blanda havregryn, mjöl, socker och nötter i en bunke. Rör i det smälta smöret.
Lägg päronen i en ugnssäker form. Smula över degen.
Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter. Akta så att det inte bränns.
Servera med lättvispad vaniljsås.

Inte så aptitlig bild men smakade godare än vad den såg ut:

Ja, det var det, eller det var väl inte hälften av vad vi pratade om ens men, men....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar