torsdag 18 februari 2010

OS och marshmallowkaka

Ja då var det dags för tjejmiddag igen - tillbaka i metropolen Härnösand. Den här gången i -17 som det varit alltför många gånger denna vinter. OS var också tvunget att bevakas - Anja skulle åka störtlopp (i kombinationen) som hon kraschade i så hemskt i igår kväll.
Jag hade bestämt mig för att satsa på två rätter denna gång, nyttig varmrätt - inte så nyttig efterrätt. Eftersom jag hade min arbetsplats hemma idag på eftermiddagen så kunde efterrätten göras klart på lunch så att den fick gotta till sig och svalna. Trots vissa tankar om matförgiftning så varmrätten gå ner (bara man inte får läsa på Facebook om 24 timmar om dåliga magar...). Fick t o m en vinkamrat idag!
Detta var ingredienserna till varmrätten:
Ser väl hyfsat nyttigt ut?
Fläskfilégratäng med fetaost på rotsaksbädd
(fr. "Från mitt kök" Anna J.D. Jacobsson)

1 fläskfilé (HK: fläskytterfilé)
1/2 kg blandade rotfrukter (HK: morötter, kålrot, palsternacka, rödlök, vitlök, potatis)
200 gr fetaost
3 dl grädde
1/2 del rödvin
1 msk soja
1 msk köttbuljong
(1 msk torkad timjan)
Smör
Salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 gr. Skala och skiva rotfrukterna i smala stavar och lägg i ugnsfast form. Ringla över lite olja, salta och peppra. Blanda och förgrädda i ugnen i ca 10 min. Anpassa tiden efter hur tjocka stavar du skär av grönsakerna och naturligtvis mängden.
Putsa och skiva fläskfilén (eller fläskytterfilén) i halvcentimeter tjocka skivor. Salta och peppra. ge skivorna lite färg i het smörad stekpanna. Ta ut grönsakerna ur ugnen, smula över hälften av fetaosten och lägg sedan på köttet och smula över resten av fetaosten. Slå på grädden i stekpannan (HK: vispade ut med lite hetvatten först) tillsammans med (timjan) vin, soja och köttbuljong. Låt koka ihop i ett par minuter. Slå sedan på såsen över grönsakerna och köttet.
Grädda i ugnen ca 10-15 minuter tills köttet är genomstekt.
Så här blev resultatet:

Efterrätt
Kladdkaka med marsmallows
2 st ägg
2 dl strösocker
150 gr smör
5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl minimarshmallows
Sätt ugnen på 150 gr. Smält smöret och låt det svalna.
Blanda ägg och socker med trägaffel.
Tillsätt smör, kakao, vaniljsocker och vetemjöl.
Häll i en smord bröad form.
Grädda ca 20 minuter och lägg i marshmallows. Grädda ytterligare 5 minuter - det är ju en kladdkaka!
Servera med grädde. Mmmmmmmmmmmmmmm!


Nästa gång besöker vi Härnön!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar